sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Infractiunea de omor in Codul Penal Roman vs Codul Penal Italian – Aspecte de drept comparat

Voi face referire la codurile in vigoare in cele doua tari, desi cat de curand in Romania codul penal se va schimba; pentru o mai simpla intelegere a textului voi folosi c.p.r. pentru “cod penal roman” si c.p.i. pentru “cod penal italian”.

Infractiunea de omor este reglementata in art. 174 din c.p.r. (Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.).
Omorul calificat, tot potrivit c.p.r., este infractiunea savarsita in urmatoarele imprejurari: a) cu premeditare; b) din interes material; c) asupra sotului sau unei rude apropiate; d) profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara; e) prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane; f) in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei; g) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmarire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse; h) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni; i) in public.
In toate aceste imprejurari infractiunea de omor se pedepseste cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi si deasemenea tentativa se pedepseste.
Codul penal roman prevede si infractiunea de omor deosebit de grav, omor savarsit: a) prin cruzimi; b) asupra a doua sau mai multor persoane; c) de catre o persoana care a mai savarsit un omor; d) pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii; e) asupra unei femei gravide; f) asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora; g) de catre un judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora.
Pedeapsa prevazuta in acest ultim caz este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi; deasemenea tentativa se pedepseste.
Conform art. 575 din c.p.i., orice persoana care determina moartea unei altre persone, este pedepsita cu inchisoarea, pedeapsa care nu poate sa fie mai mica de 21 de ani.
Codul penal italian prevede, in articolele 576 si 577, circumstante agravante, poltrivit carora omorul este considerat grav si pedepsit cu pedepse mult mai mari plecand de la majorarea pedepsei cu o treime ajungand pana la detentiunea pe viata (in cazul omorului asupra unui ascendent sau descendent, in cazul premeditarii, etc.).
Nedorind sa plictisesc cititorul, as vrea doar sa precizez ca legiuitorul italian a dorit in mod explicit sa prevada pe langa insiruirea cazurilor de omor deosebit de grav, insiruire pe care o regasim si in dreptul roman, si o alta ipoteza extrem de importanta: Pedeapsa este inchisoarea de la 24 la 30 de ani, daca omorul este savarsit impotriva sotului, fratelui, surorii, tatalui sau mamei adoptivi, fiului adoptiv sau impotriva unei rude a sotului in linie directa.
Dupa o simpla lectura a articolelor din cele doua coduri penale se poate observa ca pedepsele in cele doua tari sunt la fel de mari, prevad inclusiv detentiunea pe viata si evindent interzicerea unor drepturi precum si a faptului ca tentativa atat in Romania cat si in Italia se pedepseste.
In ceea ce priveste continutul si valorile pedepselor, am putut releva ca nu exista multe diferente; lucrurile se complica cand aceste pedepse trebuie aplicate in timpul procesului penal.
Spre deosebire de Romania unde procedura penala nu prezinta mari dificultati, in Italia pe langa procedura penala obisnuita exista, si sunt foarte mult ultilizate, proceduri de judecata mult mai scurte decat procesul penal obisnuit; aceste proceduri cunoscute in Italia sub denumirea de “riti alternativi”: “patteggiamento” si “rito abbreviato” reprezinta o mare necunoscuta pentru inculpatii care vin din alte sisteme de drept.
 

Dark Night Template by Totul despre Blogger