marți, 29 martie 2011

MANDATUL EUROPEAN DE ARESTARE..UN NOU CONCEPT..DREPT PROCESUAL PENAL.


La data de 13 iunie 2002, a fost adoptată de Consiliul Uniunii Europene Decizia-cadru 2002/584/JI, referitoare la mandatul european de arestare, publicată în Buletinul Oficial al Comunităţilor  Europene la data de 18 iulie 2002.

Decizia-cadru reprezintă varianta modificată pe baza concluziilor Consiliului European de la Tampere, din 15 – 16 octombrie 1999. Procedura extrădării oficiale va trebui abolită în relaţiile dintre statele membre cu privire la persoanele care se sustrag executării pedepsei, după ce au fost condamnate definitiv, dar va trebui accelerată în cazul persoanelor bănuite de a fi comis o infracţiune. Mandatul european de arestare astfel cum este reglementat de această Decizie-cadru este prima măsură concretă, în materie penală, care transpune principiul recunoaşterii reciproce, pe care Consiliul European l-a denumit ‘piatra de temelie’ a colaborării judiciare. Procedura de predare trebuie să se finalizeze în maximum 60 de zile.

Decizia-cadru nu are valoare executorie prin ea însăşi, de aceea, conform prevederii Art. 34, par. 2, lit b, al Tratatului UE, ea trebuie transpusă în legislaţia naţională. În legislaţia română, ea a fost transpusă prin Legea 302/2004, modificată şi completată prin Legea 224/2006, Partea a III-a, care a intrat în vigoare odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

Mandatul european de arestare reprezintă o hotărîre judecătorească emisă de un stat membru în scopul arestării şi predării unei persoane de către un alt stat membru, în scopul desfăşurării urmăririi penale, sau al executării unei sentinţe privative de libertate sau a unui ordin de reţinere.  Mandatul european de arestare trebuie să aibă la bază o condamnare la închisoare sau o ordonanţă de reţinere.

Mandatul european de arestare poate fi emis pentru fapte pasibile, conform legii statului membru, de pedeapsa cu închisoarea, sau de o hotărîre de detenţie de cel puţin 12 luni, sau, acolo unde s-a dat deja sentinţa sau s-a emis deja ordonanţa de reţinere, pentru sentinţe de cel puţin patru luni. Decizia-cadru enumeră 32 de infracţiuni care, dacă sunt pasibile în statul membru emitent de o pedeapsă privativă de libertate sau de o ordonanţă de reţinere de maximum trei ani, în funcţie de cum prevede legea statului membru, vor duce la predarea persoanei, conform mandatului de arestare, fără verificarea dublei incadrări penale a faptei în cele două ţări. În cazul altor infracţiuni decât cele 32 din Art. 85 al Legii române 302/2004, predarea se poate face cu condiţia ca faptele pentru care a fost emis mandatul european de arestare să constituie infracţiune şi din punctul de vedere al legii statului membru de executare, indiferent de elementele constitutive sau de felul în care este prezentată fapta.

Autoritatea judecătorească emitentă va completa, în acest caz, un formular al cărui model este anexat la Legea 302/2004.
Mandatul european de arestare va trebui să conţină următoarele informaţii:
  1. Identitatea şi cetăţenia persoanei urmărite;
  2. Numele, adresa poştală, numerele de telefon şi fax, şi adresa electronică a autorităţii emitente;
  3. Dovada existenţei unei sentinţe executorii, a unui mandat de arestare sau a oricărei alte hotărîri judecătoreşti executorii, care să aibă acelaşi efect;
  4. Caracterul faptei şi încadrarea juridică a acesteia;
  5. Descrierea împrejurărilor în care a fost comisă fapta, cu arătarea datei, a locului şi a gradului de implicare în fapta respectivă a persoanei urmărite;
  6. Pedeapsa pronunţată, dacă există o hotărîre definitivă, precum şi care sunt termenele minim şi maxim de pedeapsă pentru fapta respectivă conform legii statului membru emitent;
  7. Alte consecinţe ale infracţiunii (în măsura în care este posibil).

Autoritatea judiciară de executare – în România, curţile de apel – va hotărî, în termenele şi în condiţiile stabilite de Legea 302/2004, dacă persoana respectivă trebuie predată. Dacă da, în 24 ore, persoana va fi adusă în faţa instanţei competente, care, printr-o decizie motivată, va dispune arestarea persoanei. În termen de 48 ore, persoana va fi audiată de un complet de doi judecători de la curtea de apel, cu privire la fondul mandatului european de arestare.

joi, 10 martie 2011

4 MARTIE 2011...O ZI PERFECTA....LA MULTI SI FERICITI ANI, IUBIREA MEA..!!!!

Ziua de 4 Martie,a debutat bine,inca de dimineata..Cum ne-am trezit,i-am urat,Ingerasului Meu,un Calduros "La multi ani",spus din Toata Inima Mea.."Dragostea Mea, fie ca Dzeu,sa-ti Daruiasca,Multa Fericire, Bucurii si cate un Curcubeu,la Fiecare incercare..TE IUBESC..." Aceasta este doar o parte a declaratiei de iubire o data cu Ziua Preaiubitei Mele Logodnice...
Dupa ce,Dragostea Mea,a plecat la servici,profitand de faptul ca nu aveam ore,mi-am pus in aplicare Marea Surpriza ce urma sa i-o fac,si care o planuisem cu o saptamana in urma...
Impreuna cu o prietena foarte apropiata noua,cat si cu o farmacista..stati..nu oricare...ci cumnata mea:) ne-am planuit Surpriza.Astfel ca pe la orele 17,ne-am hotarat,ca toata lumea sa vina la resedinta noastra,sa pregatim cadrul(baloane, panglici),cat si sa aducem tortul comandat de prietena noastra Adriana..
Impreuna cu noi,s-au mai alaturat si alti prieteni apropiati noua,cat si,Ca o surpriza pentru Iubita Mea,a sosit si cumnatul meu,venit tocmai de departe,din Muntii Apuseni. Bineinteles,ca Ingerasul Meu,nu stia nimic din ce se planuia,la resedinta noastra..:) Totodata, vorbind si cu socrul meu,am stabilit ca,va trimite tocmai de la munte,un "mic pachet",pentru Iuby Mea..:)))
Din pacate,Sotia Mea,fiind felicitata de multa lume a aflat fugitiv,ca s-a trimis un pachet de la munte,insa eu desigur ca,(serios fiind), am infirmat acest lucru...;))
Totul a decurs conform planului,fapt pentru care,in momentul in care a ajuns Iubirea Mea acasa(desigur nestiind ce se intampla,eu asteptand-o in fata blocului),si a vazut Marea Surpriza,a avut lacrimi in ochisorii sai lini si frumosi..;)
Acest lucru a realizat practic Implinirea Mea Sufleteasca...!!!!!!!
As dori,sa se vada macar cateva amintiri care pot reda aceasta "mica" Surpriza::


1.In prima faza,pregatirea cadrului pt Surpriza.

2.A doua faza:Momentul vizualizarii Surpizei, adica Socul,sau surprinderea...;))





                        3.Faza trei: Iuby Mea,Fericita,i-au mai trecut din emotii si sufla in tort...;)
                                LA MULTI ANI IUBREA MEA!!!
                       4.Toata lumea adunata...Toata lumea HAPPY..;)..TOTUL ..PENTRU TINE,Puiu Meu:)

Cu aceste fotografii,inchei mica mea povestioara..Sper ca v-a placut,(sper ca ti-a placut si tie Puiutzu)pt ca ceea ce am scris,a fost adevarat,a fost facut cu straduinta si mai presus de toate,Totul a fost facut cu Suflet!!

LA MULTI SI FERICITI ANI,PREIUBITA MEA SOTIOARA,SORINA!!!
TE IUBESC LA NESFARSIT...
 

Dark Night Template by Totul despre Blogger